Könyv

Egy zseniális elme működése – Star Wars Thrawn regények kritika

Az antagonista vagy ahogyan a köznyelvben általában használják a főgonosz karaktere mindig is egy kardinális dolognak számított a különböző történetekben. Hiszen a főgonosz személye az, ami meghatározza, hogy milyenek a főhősök, illetve hogy milyen mértékű a fenyegetés. Vagyis ezáltal a történet irányát és némileg talán magát a konkrét világot is, amiben játszódik az adott történet. Természetesen a gonosz karaktereknek is számtalan különböző típusa van, ám ezek közül is kiemelkedik egy bizonyos típus, az úgynevezett Mastermind, avagy másszóval a Zseniális elme, aki mindig mindent átlát és aki általában több lépéssel mindenki előtt jár. Aki nem feltétlenül azért ijesztő, mert valami ordenáré bitangnagy kigyúrt kegyetlen akárki, hanem mert rendkívül intelligens és látszólag szinte mindig mindent előretud. Ennek a karaktertípusnak pedig a nonpluszultrája nem más, mint a Star Wars széria Thrawn főadmirálisa.

Magát a karaktert még egy Timothy Zahn nevű amerikai szerző alkotta meg 1991-ben, amikoris a Lucasbooks felkérésére elkezdett dolgoznia egy afféle folytatás trilógián. Ez végül annyira jól sikerült, hogy több másik folytatást és egyéb kiegészítő regényeket is kapott. Thrawn főadmirális, avagy teljes nevén Mitthrawnuruodo egy emberszerű idegen lény, akinek kékszínű bőre és meglehetősen hatásvadász vörösszemei vannak. Ezáltal pedig már maga a megjelenése is figyelemfelkeltő. Azonban a karakter igazi erénye, hogy egy rendkívül intelligens, ugyanakkor egy meglehetősen nyugodt és kimért figura, aki még a leglehetetlenebbnek tűnő helyzetekben is képes előállni valami olyan dologgal, ami képes megfordítani és újraértelmezni gyakorlatilag mindent.

Emellett Thrawn karakterének másik különleges vonása, hogy bár kétségkívül az antagonista oldalon helyezkedik, viszont maga a karakter alapvetően NEM GONOSZ. Persze amikor a helyzet úgy hozza, akkor meglehetősen kíméletlen, viszont sohasem könyörtelen. Valamint általában felszokta ajánlani az ellenfeleinek a megadás lehetőségét. Illetve nem szokott feleslegesen kegyetlenkedni és az alárendeltjeim sem tartja rettegésben. Sőt, sok esetben egyenesen még támogatja és oktatja is őket, hogy hatákonyabban tudják végezni a feladataikat.

Ám ami talán a legfontosabb dolog és feltehetően ez az, amiért olyan sokan szeretik ezt a karaktert, hogy Thrawn minden cselekedetét el szokta magyarázni. Méghozzá egy teljesen érthető és követhető módon. Ez a dolog természetesen elsősorban a Közönség miatt van, azonban az alkotások, vagyis hát igazából Zahn ezt egy olyan módszerrel oldotta meg, hogy Thrawn általában valamelyik beosztottjának vagy egy vele valamilyen módon kapcsolatba kerülő személynek magyarázza el, hogy mikor, mit és miért csinált.

Természetesen amikor a Disney megvásárolta a Star Wars jogait és kvázi kukázta a teljes addigi Expanded Universe-t, így Thrawn karaktere is ment a levesbe. Azonban végül részben Dave Filoni áldásos munkájának eredményeként a karakter végül visszakerült a Kánonba. Sok más egyéb dologgal együtt. És bár ugyan némileg újra lett dolgozva mind a karakter háttere és nagyjából minden ami vele volt kapcsolatos, azonban a régebbi dolgokat szépen lassan elkezdték visszaépíteni az SW világába és még ki is egészítették néhány új dologgal. Úgyhogy így a közelgő Ahsoka sorozat kapcsán vegyük elő is ezeket az alkotásokat és nézzük is át őket. Ehhez viszont sajnos helyenként bár nem szívesen, de kénytelen leszek majd kicsit spoilezni, mert máskülönben nem igazán lesznek érthetőek bizonyos dolgok.

A KVÁZI EREDETI THRAWN-TRILÓGIA

Még a 90-es évek elején, amikor még bizonytalan volt, hogy miként folytatódjon a Star Wars széria elkezdtek megjeleni bizonyos könyvek amelyek afféle folytatásként szolgáltak a Jedi visszatér eseményei után, főszerepben az eredeti trilógia karaktereivel. Vagyis Han Solo-val, Leiával, Luke-kal és a többi filmben megismert szereplővel. Ugyanakkor az új történetekhez új szereplők is kelletek, főleg ami a negatív oldalt illette, hiszen azon a vonalon a Jedi visszatér konkrétan mindenkit lenullázott. Feltehetően ekkor születhetett meg Thrawn főadmirális ötlete is, aki bár közel sem szerepel annyit ezekben a könyvekben, mint azt a Közönség szeretné és inkább csak afféle háttérben meghúzódó fenyegetésként van jelen mégis maga a karakter annyira jól sikerült, hogy a Közönség többet akart belőle, noha talán nem titok, hogy ennek a trilógiának a végén Thrawn is az antagonista karakterek általános sorsára jut.

A THRAWN KEZE DUOLÓGIA

Miután az utólag csak Thrawn trilógiaként emlegetett széria akkora sikert aratott és mert a Lucasarts ezidőtájt mindenképpen folytatni akarta valahogy a Star Wars franchise-t ezért Timothy Zahn ismét munkába állt és megszületett a Thrawn keze sorozat. A fókusz többnyire itt is a korábbi karaktereken van, vagyis Hanon, Leián és Lukeon. Illetve előkerül egy másik Zahn által kitalált és a korábbi alkotásokban bemutatott karakter Mara Jade is. Aki jelenleg szintén a törölt kontentek sorát erősíti, ám van rá némi esély, hogy rövidesen őt is visszafogják valahogyan hozni. Habár valahol félő az is, hogy végül Mara Jade karaktere is úgymond haladni fog a korszellemmel.

Minden esetre maga a Thrawn keze széria, vagyis hát az a bizonyos két rész már messze nem annyira jó, mint az előző alkotások. Amik természetesen főként Thrawn admirális karakterének hiánya miatt van. Illetve van egy afféle imposztor, aki ő neki adja ki magát, hogy a Birodalom maradéka így jusson hatalomra. Valamint magával Thrawn-nal kapcsolatosan is kiderülnek bizonyos dolgok és az alkotás bemutat egy esetleges módszert, amivel a karakter esetleg vissza tud térni. Ám ez némileg valahol elég erőltetettnek tűnik, szóval a Közönség inkább ráhagyja, mintsem elfogadja a dolgot.

ELŐ ÉS UTÓ SZTORIK

Természetesen Lucas és valahol talán maga Zahn is nem szerették volna csakúgy elengedni ezt a karaktert és így nagyjából egyidőben megjelent egy afféle utó és egy kvázi előzmény történet, ami újfent Thrawn admirálist teszi a középpontba. Egyúttal elkezd felépíteni egy másik fenyegetést is, amiről a Star Wars-t jobban ismerők már tudják, hogy a yuuzhan vong-ok. Amiket amúgy később szintén kukáztak, ám vannak bizonyos jelek, hogy valamilyen formában őket is tervezik visszahozni a SW világába.

A kvázi előzmény történet végül a Kirajzás címet kapta, ami egy a Klónok háborúja előtt közvetlenül elinduló afféle mélyűri felfedező küldetésről/hajóról kapta a nevét és egy amolyan renegát, vagy legalábbis Jedi Renddel nem teljesen egyetértő jedi különítményről és annak őrült vezetőjéről Joorus C’baoth mesterről szól, akik útjuk során összetűzésbe kerülnek az ekkor mégcsak ezredesi rangban lévő Thrawnnal és annak népével a chiss-ekkel. Természetesen a Közönség pontosan tudja, hogy mi lesz a vége az egésznek, hiszen a korábbi kötetben már volt erről szó. Ám ettől még maga történet kifejezetten érdekes. Még ha van is benne néhány indokolatlanul bugyuta és felesleges szál is.

Aztán ott van még a kvázi utótörténet, ami a Túlélők keresése címet viseli és lényegében véve ez egy afféle folytatása a Kirajzásnak. Vagy legalábbis egyfajta lezárása az ott megkezdett cselekménynek. Ugyan maga Thrawn karaktere speciel ebben a könyvben sem jelenik meg. Legalábbis fizikai formájában. Viszont egy kellőképpen érdekes aspektusból mutatja be a Star Wars világának bizonyos dolgait. Valamint itt is megjelenik Mara Jade karaktere, aki ekkor immár Luke Skywalker felesége. Igen ez is egy olyan elem, amit sajnos a Disney eltörölt.

AZ ÚJ/DISNEY FÉLE THRAWN TRILÓGIA

Amikor aztán végül a Disney ismét visszahozta Thrawn karakterét a Lázadók sorozatban annak mindenki megörült. Főleg miután kiderült, hogy jön egy újabb könyv Timothy Zahn-tól, ami lényegében a karakter eredettörténet, illetve a Birodalmon belüli felemelkedését hivatott bemutatni. A könyv címe egyszerűen csak Thrawn lett és véleményem szerint ez nemcsakhogy az egyik legjobb SW kötet, hanem kifejezetten egy olyan alkotás amit simán oda lehet adni akár olyanoknak is nem szeretik és/vagy ismerik a Star Wars világát, mert még úgyis élvezni fogják.

Egyfelől mert maga a történet is rendkívül izgalmas és számos olyan fordulatot tartalmaz, ami még a végkimenetel ismerőit is képes meglepni. Emellett a könyv remekül bemutatja a Közönségnek Thrawn gondolkodását. Ugyanis Thrawn mellé ezúttal adtak egy másik afféle kísérő karaktert, nevezetesen Elli Vanto-t, akinek kvázi Thrawn mindent elmagyaráz. Persze van még egy másik mérsékelten érdekes cselekmény szál is, ami a Lázadók sorozat egy másik szereplőjének eredettörténetét mutatja be és természetesen a két szál idővel össze is ér. Egyébként ehhez a könyvhöz készült egy képregény is, ami bizony illusztrációkkal is bemutat bizonyos dolgokat. Ám sajnos pont azt az egy hadmozdulatot nem tartalmazza, amire én személy szerint a leginkább kíváncsi voltam.

Természtesen a könyv sikere nyomán rögtön jött egy folytatás. Vagyis hát folytatások. Így pedig végül ez is egy trilógia lett. Ugyan régen csináltam már ilyet, de kivételesen muszáj megemlíteni a borítókat is, mivel míg az első könyvvé teljesen fehér, addig a másodiké félig fehér félig fekete, a harmadiké pedig teljesen fekete. Ezzel pedig feltehetően azt akarják jelezni, hogy a karakter eredendően tiszta szándékai hogyan mocskolódnak be. Egyébként ezek a folytatások már nem lettek annyira jók, mint az első kötet. Viszont megvannak a maguk pillanatai. Például Thrawn és Vader minden közös jelenete.

A CHISS BIRODALOM TRILÓGIA

Igazából ennek a szériának az eredeti címe Thrawn Ascendency, vagyis Thrawn felemelkedése, ám valamiért a magyar verzióban végül Thrawn:Chiss Birodalom lett. Ez a sorozat már inkább nem is annyira Thrawn karakteréről szól, hanem magáról a chiss fajról, amibe Thrawn is beletartozik. Zahn itt bemutatja, hogy miként működik a chiss társadalom. Illetve, hogy milyen viszonyban vannak a körülöttük lévőkkel. Valamint természetesen az is kifejtésre kerül, hogy Thrawn miért lett száműzve a chissek közül.

Bevallom valamilyen szinten én személy szerint ezt a trilógiát már kissé feleslegesnek érzem. Illetve maga ez az egész trilógia bár kétségkívül nem egy rossz alkotás, de azért valahol mégis csak érezni, hogy meglehetősen erőltetett az egész cselekmény. Vagy legalábbis szerintem bőven elférhetett volna az egész mondjuk úgy kettő vagy akár még talán egy hosszabb kötetben is. Az viszont látszik, hogy valamit fel akarnak itt vezetni, ami bizonyos későbbi alkotásokban majd feltehetően fontos lesz. Valamint ennek a szériának az egyik része újra beemelte a hivatalos kánonba a Kirajzás cselekményét, ami bár így nincs konkrétan kimondva, de elég egyértelműek az utalások.

VÉGSZÓ

Igazság szerint órákat vagyis hát pontosabban oldalakat tudnék még zengeni ezekről az alkotásokról. Viszont bevallom senkit sem szeretnék megfosztani azoktól az élményektől, amit ez a széria, vagy még inkább ez a karakter nyújtani képes. Mert az tényleg valami olyan rendkívüli, amiből az ember csak egyre többet és többet akar kapni. És nagyon úgy tűnik, hogy a Disney a közeljövőben adni is fog.