Képregény

Nem csalás és nem ámítás? – Loki, Asgard ügynöke 1. kötet kritika

Végre valahára kis hazánkban is forgalomba került, igényesen kötetbe szedett formában, Loki 2014-ben indult, önálló szériájának kezdő szegmense, mely több ponton csatlakozik a szintén Fumax gondozásban piacra dobott Thor gyűjteményekhez. Érdekes egyveleget kaptunk azt kell mondanom, ugyan jelenleg tüzetesebben vizsgált kollekciónk a főszereplőhöz méltón itt-ott kaotikus komponensekkel dolgozik, de lássuk meg a végeredményt Heimdall mindent észlelő szemeit kölcsönvéve!

„Egészségedre Loki, idd ki a dérhideg italt a drága kupából…”

Újjászületés és rebootolás. Azt gondolom avatottabb rajongók számára egyik fogalmat sem kell bemutatnom. Azonban olyat igencsak ritkán látni eme nyomtatott oldalak színterén, amikor egy gonosztevő saját, kicsit sem szennytől mentes múltját igyekszik jóvá tenni és mások előtt elhatárolódni korábbi önnön valójától, gyakorlatilag pontosan ezzel a módszerrel. A Földön, azaz Midgard világában, egy „egyszerű”, Bosszúállók tornyából végrehajtott szerver törléssel fényesre csiszolhatóak a hibák, azonban egykori otthonában mindez már közel sem ennyire könnyű. Főhősünknek követnie kell nevelőanyjának parancsait és vállalnia a külön utakon járó asgardiak begyűjtését a feloldozásért cserébe.

De ne gondoljátok, hogy csupán ennyi lenne az egész, semmi ármány, cselszövés és intrikai nem hatja át az új Loki napjait. Éppen ellenkezőleg. Ugyan igyekszik eltörölni azt mi volt, ámbátor teszi ezt továbbra is az árnyak közé olvadva, besurranva és a hazugságoktól sem visszariadva. Külön kiemelendő és tetszetős, hogy Sigurd legendájának zanzásított, a skandináv Völsunga sagából kölcsönzött, a Marvel képregényes univerzumához igazított és átszabott változatát is tartalmazza ez az 5 füzetből álló láncolat. Továbbá felvonultat még impozáns jelmezeseket, Thort, a testvéri kapcsolatok viszontagságainak megtestesítőjét, Loreleit, a csalfa varázslónőt, az ironikusan illúziókkal megtéveszthetetlen Verity Willist, plusz egy protagonistánk jellemével rokon meglepetés alakot.

„Loki ármányos ötletét megfogadják az istenek.”

Spoilerek elkerülése végett a sztoriban elhelyezett csavarokról nem ejtenék különösebben szót, azokat fedezze fel minden érdeklődő maga. Azonban annyit elöljáróban leszögezhetünk, hogy bővelkedik bennük az összeállítás, hogy egy példát említsünk, Freyja szándékait nem feltétlenül a fogadott fiával ismertetett elemek vezérlik. Szerettem volna kitérni a geek szubkultúra más szegmenseire tett utalásokra, ugyanis engem végtelenül szórakoztat az ilyesmi. Utoljára talán a Dark Nights: Metal lapjain jött velem szembe asztali szerepjátékos említés és most is hatalmas mosolyt kanyarított az arcomra a mágia természetének taglalása közben elsütött AD&D poén. Továbbiak is előugranak még itt-ott, azonban vigyázat, a figyelmes olvasás teljes easter egg élményt okozhat!    

Tekintsünk rá az írói munkára és a művészeti részlegre egy röpke másodperc erejéig.
Az az Al Ewing felelős a tollforgatói szerepkör betöltésért, aki többek között az Immortal Hulk
szériát alkotta és érdekességképpen ideszúrva Dredd Bíró (Judge Dredd) történeteket is jegyez. Ezúttal is elmés és fondorlatos munkát végzett, bár néhol a váltások túl élesek és akik nem annyira járatosak a kiadó végeláthatatlan nyomtatott útvesztőiben talán részesülhetnek egy-két fejkapkodós pillanatban. Szereplőit ezzel szemben tudja beszéltetni, melyet segít az egy ideje divatba jött színkódos buborékok és gondolatdobozok használata. Lee Garbett rajzaival megtámogatva kitűnő összkép tárul elénk. A szuperközeli beállítások és az egész oldalas panelek különösen szépek. Azonban hozzá kell tennünk, hogy a mozgásdinamika nem mindig nyújtja a maximumot, a vonások néha elnagyoltak, cserébe viszont a törések és átsejlések megoldásai bizonyos szakaszoknál egészen izgalmasak.

Összefoglalva: lebilincselő és szerethető kreációt kaptunk, hibái ellenére megállja a helyét a modern szcénában, emellett pedig rávilágít olyan kérdésekre is, amit ritkábban láthatunk illusztrált művek hasábjain. Ha kedveled a karaktert mindenképpen adj neki esélyt, ha pedig még fivérének magyarul megjelent kalandjait is olvastad, pláne!

Kedvet kaptál az olvasáshoz? A kötetet megtalálod a Fumax webshop kínálatában!