Animáció

Sokkoló városi történetek – Junji Ito hátborzongató japán meséi kritika

A japán horrorok sokszor olyan világot tárnak elénk, amely a nyugati kultúra számára rendkívül szokatlan és nehezen megérthető. Junji Ito mangaka munkássága alatt több, mint 50 horrortörténetet írt és illusztrál, amelyeket társadalomkritikai és japán mitológiai vonatkozásban tüntetett fel. Idén a Studio DEEN (Bleach, Jigoku Shoujo, Higurashi no Naku Koro Ni, Nanatsu no Taizai) a Netflixszel karöltve egy 12 részes animesorozat formájában dolgozta fel a művész 20 fontosabb történetét. Junji Ito hátborzongató japán meséi garantáltan okoznak majd egy-két álmatlan éjszakát a nézők számára.

A sorozat 2023-ban jelent meg a platformon, és gyorsan toplistás lett az animekedvelők körében. Habár történetileg a 12 rész teljesen elkülönül egymástól, egyes szereplők, mellékszereplők és helyszínek között van némi összefüggés és hasonlóság. A 20 rövid történetet a stúdió a 12 fejezet között úgy osztotta el, hogy négy rész kapott egy-egy teljes sztorit, a többi nyolc pedig 11-10 perces etapokra felosztva két történetet mutat be egy epizódban.

Junji Ito, a rémálmok ura

Junji Ito mangáinak animefeldolgozása technikailag teljesen hozza az eredeti történetek hangulatát. A látványvilága lesújtó, szürke és komor. A karakterábrázolások technikájukban alapvetően nem térnek el a klasszikus seinen műfaji sajátosságoktól. A seinen animék többnyire felnőtt férfiaknak szóló történetek, amelyek komolyabb témát ölelnek fel. Közkedveltek például a horror, a politika, a történelem, vagy a szexualitás. A Junji Itoban bemutatott szereplők ábrázolása nem mutat semmilyen eltúlzást, vagy komolytalanságot, rendszerint igen emberiek.

A Junji Ito szürke atmoszférája csak a kezdet, amelyet a sorozat elindításakor tapasztalunk. Ahogy haladunk egyre jobban a részek között, fokozatosan szembesülünk sötétebbnél sötétebb dolgokkal. A részek között az a lényegi azonosság, hogy a benne szereplő karaktereket valamilyen furcsa természetfeletti erők kerítik hatalmukba. Kínozzák és fenyegetik őket, mígnem a szereplők elérik a tűrőképességük határát és úrrá lesz rajtuk a téboly. A címben foglalt „hátborzongató” kifejezés itt nyer végső értelmet. Valóban rendkívül hátborzongató látni egy-egy végkifejletet, olvasni a sorok között és megérteni a történések értelmét.

Bizarr és szürreális esti mesék

Utoljára akkor fogott el hasonló érzés, amikor a Higurashi no Naku Koro Ni animesorozatot néztem végig fiatalként. Nem is lehet véletlen, hogy ezt a sorozatot is a Studio DEEN vette párfogásába. A hasonló történetek mára már a stúdió specialitásai közé tartoznak. Groteszk, bizarr, szürreális, beteg, elborult… sokféleképp jellemezhetjük a Junji Itot és ezen jelzők mindegyike illik az animéhez. Egyes történetek a japán mitológiából merítenek ötleteket, mások pedig japán városi legendák, tanmesék alapján íródtak. Ezek már önmagukban sok bizarr elemet tartalmaznak, ezek mellé a sorozat még össze is gyúrja őket, ezzel emelve a feszültségfaktort.

Ha ezek után visszatérünk kicsit az ábrázolásra, akkor nyugodtan leszögezhetjük, hogy a sok groteszk történet mellé még hozzátársul a szürke, lehangoló látványvilág és a karakterek egyre bizarrabb elváltozása az egyes részekben. A szereplőkön a rémület, a téboly és a düh igen erős ábrázolást kap. Ez alapjaiban fojtja időnként vissza a levegőt a nézőben, ráadásul a sztorik egyike sincs konkrétan lezárva. Így a borzalmak a néző fantáziájára bízva a sorozaton kívül folytatódnak. Mesteri módon kelti a feszültséget és a hangulatot az anime.

Összegezve

Sokak számára talán túl sok vagy túl szürreális lehet ez az anime. Junji Ito munkáira nagy hatást gyakoroltak a különböző városi legendák és mitológiai elemek, melyek számunkra kissé ismeretlenek. A mű bizarr és hátborzongató atmoszférája, a különböző szürreális helyzetek nagyon jól építik a sorozatot. Abszolút elnyerheti a horrorkedvelők tetszését, de így sem való sajnos mindenkinek. Alapvetően nehéz megérteni az összefüggéseket, illetve akik nem bírják a groteszk és szürreális történéseket, azoknak a Junji Ito sem lesz a kedvencük. Saját részről én várom a folytatást, vajon mivel fog minket sokkolni legközelebb a mangaka? Ha lesz folytatás, akkor abból biztosan kiderül.