Játék

The Game Awards 2023 összefoglaló

Mostanra talán az év legfontosabb gamer eseményévé vált a The Game Awards melynek során a közönség és a szakma dönt arról, hogy mely címek teljesítettek a legjobban az év során. MIndemellett pedig a videojáték-ipar prominens szereplői is számot adnak arról, hogy mit terveznek az elkövetkező időszakban. Az idei show december 7-én zajlott le és bőven tartogatott kibeszélni való témát. Mi pedig igyekszünk nektek összefoglalni a lényeget.

Kezdjük is egyből a díjazottakkal és a nyertesekkel, hiszen erről szól az egész rendezvény, nem? Elöljáróban csak annyit, hogy nem kis meglepetésre a Baldur’s Gate 3 tarolta talán a legnagyobbat, mögötte pedig közel süvített be a célba az Alan Wake 2. Persze ennél sokkal többet kínált az esemény, szóval nézzük is át a legfontosabb kategóriákat. A teljes listát megtalálhatjátok a The Game Awards hivatalos honlapján.

Az év játéka:
BALDUR’S GATE 3
Alan Wake 2
Marvel’s Spider-Man 2
Resident Evil 4 Remake
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Super Mario Bros. Wonder

Az év játéka a rajongók szerint:
BALDUR’S GATE 3
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
Marvel’s Spider-Man 2
Genshin Impact
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

A legjobb rendezés:
ALAN WAKE 2
Baldur’s Gate 3
Marvel’s Spider-Man 2
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Super Mario Bros. Wonder

A legjobb történet:
ALAN WAKE 2
Baldur’s Gate 3
Marvel’s Spider-Man 2
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
Final Fantasy 16

A legjobb művészeti rendezés:
ALAN WAKE 2
Hi-Fi Rush
Lies of P
Super Mario Bros. Wonder
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Legjobb zene:
FINAL FANTASY XVI
Alan Wake 2
Baldur’s Gate 3
Hi-Fi Rush
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

A legjobb jelenleg is futó játék:
CYBERPUNK 2077

Apex Legends
Final Fantasy XIV
Fortnite
Genshin Impact

A legjobb akció-kalandjáték:
THE LEGEND OF ZELDA: TEARS OF THE KINGDOM
Alan Wake 2
Marvel’s Spider-Man 2
Resident Evil 4
Star Wars Jedi: Survivor

A legjobb szerepjáték:
BALDUR’S GATE 3
Final Fantasy XVI
Starfield
Lies of P
Sea of Stars

A legjobb videojáték adaptáció
THE LAST OF US

Gran Turismo
The Super Mario Bros.
Twisted Metal

Na persze a show legjobban várt és legizgalmasabb része mindig az előzetesek és bejelentések armadája, mely felvonás idén talán nem robbantott akkorát, mint sokan várták volna, de azért bőven kínált nyáltermelést ösztönző tartalmat a rajongóknak. Ezek közül is nézzük át a legfontosabbakat, hogy lássátok, mire lehet majd gyűjteni a pénzt a jövőben.

Új előzetest kapott a Hellblade II, melyben további betekintést nyerhettünk a játék történetébe és játékmenetébe is. Nem mellesleg amolyan technológiai bemutatóként is szolgált, hiszen láthattunk pár snittet a játék szemkápráztató helyszíneiről. A játék jövőre érkezik XBox-ra és PC-re.

A Ubisoft is új trailert hozott a korábban senki által nem kért, de azóta talán egyre érdekesebbé váló új, 2D platformer Prince of Persia iterációhoz, a The Lost Crown-hoz, ami január 18-ától lesz kapható.

Igen komoly kis előzetest kapott a Team Ninja közönségkedvenc új, PS-exkluzív játéka, a történelmi ihletésű Rise of the Ronin. A játék a Tokugawa sógunátus végnapjaiba fog elkalauzolni minket, a trailer szerint nem is túl soká, hiszen az újonnan megjelölt megjelenési dátum 2024 március 22.

A szebb napokat is látott és többször eltolt Suicide Squad: Kill the Justice League is új előzetest kapott. Úgy fest végre talán révbe ér a fejlesztés és a Rocksteady ezúttal tartani tudja a 2024 február 22-es megjelenést. A játék természetesen minden nagyobb platformra érkezni fog.

Csodák-csodájára úgy fest, a hasonlóan hányatott sorsú Skull & Bones is megjelenik végre. Egy nyúlfarknyi trailer keretein belül a Ubisoft elárulta, hogy a kalózos csoda (?) 2024 február 16-án várható. Bízzunk benne, hogy ez már így is marad.

Meglepi bejelentést kapott a God of War: Ragnarök DLC-je, a Valhalla, amiben Kratos további bonyodalmakba keveredik az északi mitológia szereplőinek körében. Ráadásul már csak néhányat kell aludni, míg megérkezik, hiszen a megjelenési dátum december 12. És mi lehet még ennél is jobb? Az egészet ingyen kaphatod meg!

Bejelentették a Starbreeze Studios idén 10 éves klasszikusának, a Brothers: A Tale of Two Sons-nak a remake-jét, mely 2024 február 28-án érkezik, lényegében minden platformra.

Bemutatkoztak a Final Fantasy XVI DLC-i is, ráadásul mindjárt kettő. Az első, az Echoes of the Fallen már kapható is, a The Rising Tide pedig valamikor jövőre várható. Szóval lesz bőven tartalom, amit tolhatunk még az alapjáték befejezése után.

Folytatódik a Monster Hunter sorozat is, ezúttal Wilds címmel, mely egy teljesen nyílt világú környezetben fogja kínálni a hamisíthatatlan és minden eddiginél látványosabb Monster Hunter élményt. Bár a PS5-ös megjelenés még odébb van, hiszen csak 2025-ben várható a játék, de legalább lesz mi miatt vágni a centit.

Nem kisebb név, mint Matthew McConaughey rántotta le a leplet az egykori Bioware és így Mass Effect fejlesztők új sci-fi eposzáról, mely az Exodus címet viseli és természetesen maga a színész is szerepelni fog benne. Megjelenés még nincs, de a projekt kifejezetten izgalmasnak tűnik.

A Saber Interactive is tartogatott egy nagy meglepetést, a Jurassic Park: Survival című készülő játékukat, mely az eredeti film utáni napok történéseit hivatott elmesélni egy a Nublar szigeten dolgozó tudós szemszögéből. A túlélő elemekkel tarkított akció FPS még relatív messze van a megjelenéstől, de egész biztatónak tűnik.

A fura játékok istene, Kojima is valami újon dolgozik, ráadásul nem másnak, mint a Microsoftnak. Kaptunk egy kb. Másfél perces kedvcsinálót az OD című horrorprojekthez. És bár a videóból sok nem derül ki, valószínűleg ez is bőven elég Kojima és/vagy a műfaj rajongóinak.

Az esemény talán legnagyobb meglepetéséül a Marvel és a Bethesda közös bejelentése szolgált. A Dishonored, Prey és Deathloop játékokért felelős Arkane ugyanis egy Blade/Penge játékon ügyködik. Fogalmunk sincs miről fog szólni, milyen jellegű játék lesz és mikor jelenik meg, pláne milyen platformra. De az biztos, hogy érdekesnek tűnik.

A fenti felsorolás természetesen nélkülözi a teljesség igényét, de a fentiek talán jól összegzik az idei díjátadó legfontosabb pillanatait. Nagyon úgy látszik, hogy nem csak 2023, de az elkövetkező év is bőven tartogatni fog olyan megjelenéseket, amikre érdemes lesz várnunk és megéri majd játszanunk. Már csak abban kell bíznunk, hog a fent felsorolt megjelenések nem esnek a vállalati politika áldozatául, mint az történt oly sok játékkal az utóbbi években. Ha pedig szeretnétek visszanézni a teljes adást, azt ITT tehetitek meg.