Apple TV+, Sorozat

Vakok vezette világ – See második évad vélemény

Korábban már megjelent egy cikk az oldalon, ami az AppleTV+ See című sorozatával foglalkozott. Ugyan magának a sorozatnak akadtak hiányosságai és inkább volt érdekes mintsem izgalmas. Azonban rengeteg potenciált hordozott magában. Éppen ezért az almás cég további bizalmat adott neki és nemcsak a költségvetését emelték meg, hanem feltehetően a kreatív területen is jelentős változtatások történhettek. Így pedig a See második évada már nem csak egyszerűen egyedi és érdekes, hanem egy kifejezetten emlékezetes alkotás is lett.

Amire első sorban érdemes kitérni az a sorozat, illetve egyelőre csak ennek az évadnak az openingje, ami teljes egészében újra lett gondolva. Bár alapvetően az előző évadé sem volt rossz, azonban ez az új verzió némileg egységesebb képi ábrázolással rendelkezik. Amellett, hogy látványosabb, kapott egy rendkívül dallamos és monumentális zenei betétet, amit akár önmagában is jó érzés hallgatni. Sőt, véleményem szerint konkrétan ez a valaha készült egyik legjobb opening.

Maga a See világa továbbra is rendkívül érdekes és egyben magával ragadó. Ráadásul a megemelt költségvetés miatt az alkotók most már egyre több mindent mutathatnak a közönségnek. Ez persze valahol egy természetes folyamat része is. Hiszen akárcsak a legtöbb hasonló jellegű alkotásban itt is fokozatosan bővül a világ mindenféle újabb részlettel. Bár ezeknek a jelentősége a cselekmény szempontjából meglehetősen változó. Azonban az is látszódik, hogy egyes elemek a sorozat esetleges folytatásait készítik elő.

Ami a történetet illeti az nagyjából ott folytatódik, ahol az előző évadban abbamaradt. Vagyis adott egy a vakok által benépesített posztapokaliptikus világ, ahová lassan kezd visszatérni a látás képessége. Ez persze rengeteg konfliktust eredményez, mivel a társadalom egy jelentős része a látást valami gonosz és üldözendő dolognak tartja, míg mások a saját hatalmi érdekeikre kívánják felhasználni a látókat. Természetesen a cselekmény ennél jóval összetettebb és tele van különböző fordulatokkal. Valamint nem kevés személyes karakterdrámát is tartalmaz.

Azonban a sorozat legnagyobb erőssége az akció jelenetekben rejlik. Ugyanis mivel a karakterek nagyrésze vak, ezért az alkotók nem élhetnek az ilyenkor szokásos eszköztárral. Vagy legalábbis nem olyan mértékben. Emiatt pedig az egyes akció jelenetek mind egyfajta sajátos koreográfiát kaptak, habár tény, hogy azért vannak bizonyos ismétlődő elemek is benne. Mindemellett a sorozat rendkívül brutális is. Viszont az alkotók inkább a praktikus megoldásokra hagyatkoznak mintsem a számítógépes effektekre. Mindenesetre valahogy sikerült elérniük, hogy a közönség számára menőnek tűnjön a vakság.

Emellett a színészi játék is meglehetősen sokat javult. Különösen a Kane királynőt alakító Sylvia Hoeks, aki az előző évadban valami annyira idegesítően ripacs volt. Ugyan a karaktere még mindig inkább idegesítő semmint ijesztő, de legalább most már mutat valamennyi kompetenciát is. Természetesen a sorozat legnagyobb húzó nevének továbbra is Jason Momoa, aki egyenesen lubickol Baba Voss szerepében. Ám a legnagyobb meglepetés az mégis Dave Bautista, aki kifejezetten nagyot alakít a főgonosz Edo Voss szerepében. De alapvetően a többi szereplőt alakító színész is kitesz magáért.

Habár a Haniwa nevű látó lányt megformáló Nesta Cooper helyenként továbbra is meglehetősen idegesítő tud lenni. De hogy ez mennyiben tudható be a színésznő képességeinek vagy inkább a karakter hibájának az már nem egyértelmű, bár talán valahol mindkettő. Ezzel szemben a másik főbb látó szereplő, Kofun karaktere sokkal szimpatikusabbnak tűnik és az őt játszó Archie Madekwe is valamivel visszafogottabb. De az is valószínű, hogy a sorozat alkotói a továbbiakban szeretnének majd építeni a közöttük lévő ellentétekre.

VÉGSZÓ

A See egy tökéletes példa arra, hogy hogyan kell egy érdekes alapokkal rendelkező alkotást izgalmassá tenni a közönség számára. Márpedig a sorozatban bőven akad még potenciál, amit remélhetőleg az AppleTV+ a megfelelő módon fog felhasználni és egy kellően emlékezetes sorozatot hagy az utókornak.