Játék

10 játék, amit érdemes kipróbálni a téli szünetben

Eljött az év végi ünnepek ideje, melynek során mindannyiunk igyekszik otthon maradni – a családdal töltött ünnepnapok mellett természetesen – és a lakásban bekuckózva elmenekülni a metsző hideg és az elmúlt év fáradalmai elől. Ez az időszak a tökéletes alkalom arra, hogy kicsit kikapcsoljunk és szórakoztassuk magunkat. És mi kockák mihez is nyúlnánk ezen él érdekében, mint filmekhez, sorozatokhoz, könyvekhez…na meg persze játékokhoz. Ezért mi most ajánlanánk pár játékot, amiket érdemes lehet elővenni ebben az időszakban.

Természetesen a mai trendek alapján készülő játékok nagy részét lehetetlen lenne ez alatt a pár napnyi idő alatt végigvinni, ami az átlagembernek megadatik, ezért örök klasszikusok, rég elfeledett hősök, méltatlanul ismeretlen címek, na és persze néhány új versenyző szereplésével alkottuk meg listánkat, melyen kifejezetten olyan játékok képviseltetik magukat melyek játékideje megengedi, hogy néhány nap alatt végigvigyük őket, vagy akár még többre is jusson időnk és élményekkel feltöltődve induljunk vissza a munkába/iskolába Januárban. Nézzük hát kikre gondoltunk mi:

Spider-Man: Miles Morales
Kezdjük mindjárt egy relatív új játékkal. A Miles Morales a Sony nagyágyújának a különálló kiegészítőjeként jelent meg tavaly és új elemeket hoz az eleve szórakoztató recepthez. A játék során Miles már ismert eredettörténetét élhetjük át, egy kicsit megcsavart módon. A maga cirka 20 órás játékidejével pedig tökéletesen kijátszható néhány nap alatt. Ráadásul az egész sztori karácsony idején játszódik, szóval ünnepi hangulatba is tudja hozni az embert.

https://www.youtube.com/watch?v=NTunTURbyUU&ab_channel=PlayStation

Splinter Cell: Chaos Theory
Egy ifjú titán után következzék egy hatalmas klasszikus, mindannyiunk kedvenc cinikus titkos ügynökének, Sam Fishernek a harmadik kalandja, melynek során ismét meg kell akadályoznia egy globális konfliktust, melyben egy régi cimborája is nyakig ludas. A Chaos Theory-t minden idők egyik, ha nem a legjobb lopakodós politikai thrillereként tartják számon, így ha valaki még nem ismeri, akkor érdemes nekiesni (persze a régi rajongóknak is). Pláne, hogy a Ubisoft ajándékba adta úgy egy hónapja.

Max Payne 3
Van még egy ember a játékvilágban, aki Sam-hez hasonlóan maró szarkazmussal áll hozzá a világ eseményeihez, ez pedig a többszörösen bukott és személyes tragédiákon áteső Max Payne, akinek harmadik buktája egészen Brazíliáig repít minket, ezzel kicsit kiszakítva minket az európai jégkorszakból. Persze nem csak a környezet, hanem a látvány, a zseniális játékmenet és természetesen a lebilincselő történet is okot adnak, hogy São Paulóba utazzunk Max-szel. Ráadásul a 10 óra környéki játékidő bőven hagy teret más játékoknak is…vagy a Max Payne 3 kétszeri kijátszásához.

Metro 2033
A hideg és sötét idő mellé pont passzol a Dmitry Glukhovsky bestsellerének adaptációja, a Metro 2033, melyben Artyom szemén át látva megtapasztalhatjuk az atomháború után a moszkvai metróban rekedt túlélők kegyetlen, viszontagságokkal teli életét, melyet a hideg és sötét alagutakban tengetnek el egymás közt és a külvilágban élő szörnyekkel háborúzva. A STALKER készítőiből kivált 4A Games örökzöld klasszikust alkottak, melynek azóta 2 folytatása is készült és annyira meghatározóvá vált, hogy Glukhovsky az univerzumának kánon tagjaivá tette őket. Kifejezetten javallott a feljavított Redux változattal nyomni.

Wolfenstein: The New Order
A Bethesda és a MachineGames jóvoltából folytatott/rebootolt Wolfenstein sorozat első tagja igazán remek választás mindenkinek aki szereti az alternatív történelmi, mi lett volna ha sztorikat, a pörgős gameplayt, a mérnöki pályatervezést és a szórakoztató cselekményt. Ez Wolfenstein ugyanaz, de mégis nagyon más, mint az id Software által 1992-ben útnak indított klasszikus címek. Meg merem kockáztatni, hogy bizonyos szempontból még jobb is. A cirka 15 órás játékidő pedig kellemesen hívogató ahhoz, hogy tegyünk vele egy próbát.

Uncharted 4: A Thief’s End
Van egy PS-exkluzív sorozat, ami úgy hozta el nekünk az Indiana Jones életérzést, hogy egyrészről jobban csinálja a dolgát, mint a régészprofesszor saját játékai és emellett még videojátékos sztenderdet is teremtett. Ez nem más, mint a kissé szerencsétlen, ám mérhetetlenül szerencsés kincsvadász. Nathan Drake története, melynek – idáig – befejező epizódja a Thief’s End az elmúlt generáció egyik legszórakoztatóbb címe lett. Henry Avery kalózkapitány kincse után kutatva Nate és kicsiny csapata szerte a világon megfordul, hogy hajmeresztő események közepette leljen rá a titok nyitjára. A játék olyan szórakoztató, hogy az a 15-20 órányi játékidő szinte semminek tűnik. De legalább marad időtök a többi szereplőre a listán.

Star Wars: The Force Unleashed
Mióta a Disney az úr, azóta minden év ünnepi időszaka egyben valami új Star Wars projektet is jelent, így szeretnénk ajánlani egy kivételesen jó Star Wars mókát a kontrollert szorongatóknak is. Ez pedig nem más, mint a The Force Unleashed, melyben Darth Vader titkos tanítványának történetét ismerhetjük meg, kaszabolhatjuk le rohamosztagosok százait és a legnagyobb jedimestereket megszégyenítő erővarázslatokat használva tombolhatunk. Emellett pedig megismerhetjük a régi kánon szerinti megszerveződését a lázadásnak minden idők egyik legintenzívebb Star Wars játékában. Kellhet ennél több?

Halo: Reach
Ha már nagy sci-fi franchise-ok at emlegetünk (bár a SW nem egy tipikus sci-fi, tudom), akkor a videojátékok világában megkerülhetetlen a Halo sorozat. Ezen belül is az egyik mellékvágányon fekete lóként behasító Reach epizódot ajánlanánk ezen a listán, melyben megismerhetjük az alapszéria közvetlen előzményeit, a spártai katonák utolsó, hősies helytállását a Covenant ostroma alatt álló Reach bolygón. A cirka 10 órás játék igen töményen adagolja az eseményeket, ráadásul nekünk magyaroknak kimondottan érdekes, hiszen Reach a sztori szerint magyar gyarmat, így rengeteg magyar szöveggel találkozhatunk játék közben.

Medal of Honor (2010)
Maradjunk a kilátástalan csatáknál és emlékezzünk meg egy olyan játékról, ami méltatlanul alul van értékelve, pedig valójában remek kis játék. Ez volna a Medal of Honor 2010-es rebootja, melyben már a terrorizmus elleni háború Afganisztánjába látogatunk el. A valós események ihlette játékmenet során különböző különleges egységek katonáinak a bőrébe bújva élhetjük át a háború poklát, kifejezetten intenzív formában. Anno még a 10 legjobb taktikai FPS-es listánkra is felpakoltuk. Mindenképp érdemes tenni vele egy próbát, mert remek szórakozás. Pláne ha egy gyors, pörgős, filmszerű szórakozásra vágyunk.

Call of Duty: Modern Warfare (2019)
A listát pedig zárja még egy remek háborús FPS reboot, a Call of Duty új Modern Warfare szériájának nyitóepizódja, mely minden eddigi Call of Duty résznél komolyabban veszi a témát és szárazabban, naturálisabban ábrázolja a modern, aszimmetrikus konfliktusok nehézségeit. Ebben a játékban egy igazán elgondolkodtató történetet tár elénk az Infinity Ward, a megszokott Call of Duty stílustól kicsit eltérően, realisztikusabban, de ugyanolyan izgalmas formában. Mindössze 6-8 óra az egész. Kihagyhatatlan, higgyétek el.

Mi ezeket a játékokat ajánlanánk nektek az ünnepi pihenőnapokra. Ha van amit nem próbáltatok eddig, akkor azért, ha pedig már ismeritek mindet, akkor meg pont azért, hiszen ezek mind örök érvényű szórakozást nyújtó játékok. Persze a lista lehetne tízszer ilyen hosszú is, annyi viszonylag rövid és különleges élményt kínáló játék létezik. Van esetleg olyan, amit Ti ajánlanátok, amit hiányoltok a listáról? Írjátok meg nekünk, a jövő évi listán lehet viszontlátjátok.