Könyv

Oroszos fantasy-világ – Shadow and Bone (Árnyék és csont) könyvajánló

Ha kortárs ifjúsági – vagy YA – fantasy könyvekről beszélünk, mindenkinek egyből az amerikai irodalom jut eszébe, angolos személy- és településnevekkel teletűzdelve. Még akkor is, mikor egy tényleg kitalált világgal nézünk szembe. Ennek fordított hátat Leigh Bardugo, amikor elég erőteljesen oroszos stílussal ajándékozta meg az olvasókat. Sokak számára ez először ijesztő vagy furcsa, és pont emiatt halogatják az olvasását – mint ahogy én is sokáig tettem. Mindenesetre elérte, hogy olvasatlanul is úgy nézzünk rá, mint egy újdonságra, ami kiemelkedik a tömegirodalomból.

Leigh Bardugo neve nem is olyan régen már előkerült egy másik munkája kapcsán. A DC legendák (DC Icons) sorozatban Wonder Woman történetét írta meg, melyről itt olvashattok kritikát. Legismertebb munkája az Árnyék és Csont, mely egy egész univerzummá, a Grisaverzummá nőtte ki magát – nevét a grisákról kapta, akik a társadalom varázserővel bíró tagjainak csoportja. Ennek a kezdő kötetét hoztam most nektek. Április 23-tól pedig a Netfix sorozataként is megtekinthető a könyvből készült adaptáció.

Minden az alapoknál kezdődik

Elég távolról indul a könyv története. Igaz, az inkább csak egy felvezetése az egésznek, minthogy igazi cselekmény lenne. Megismerjük Alinat és Malt, illetve a világ legfontosabb dolgait egy gyermek szemén át. Tudjuk, hogy háború van a szomszéd országokkal, sok az árva, és hálásnak kell lenniük, mert befogadták őket és írni, olvasni tanulhatnak. Mivel már az elejétől egy elég feudális hangulatú világot fest elénk, sejthető, hogy ez békeidőben is kiváltság lenne egy paraszti sorból származó gyereknek. Életük ezen szakaszát azzal zárja az írónő, hogy meglátogatják őket a titokzatos grisák.

A világ megteremtése

Miután láthatjuk megjelenni a grisákat, egy nagy ugrással a jelenbe repülünk, ahol körvonalazódik egy kicsit szélesebb látókörű világ. Eleinte nem történik semmi, csak a helyszíneket és a társadalmi rétegződést – azon belül is főleg a hadseregeket, és a köztük lévő különbségeket – fedi fel előttünk Bardugo. Összességében megismerjük Ravkát, mint országot, közösséget, ahol a cár uralkodik. Ahogy halad előre a katonai erő menete, úgy találkozunk a többi szereplővel is, akik bajtársaik és barátaik Alinánal és Malnak, illetve a seregen belüli feladataikról tudjuk meg többet.

Alapvetően két sereg alkotja az egész ország védelmi erejét. Alina és Mal az Első Hadseregben vannak, akik a hétköznapi, megszokott katonai erejét képviselik az országnak. Alina szellemi munkát végez, térképész, fő feladata az út során megrajzolni a vidék vázlatát, este, a táborhelyen pedig ezt tökéletesíti. Mal a tipikus katona megtestesítője – gyors reagálású, fizikai ereje teljében lévő férfi, akit kiképeztek a fegyverhasználatra. Mivel ezek a szerepek még az Első Hadseregen belül sem egyenrangúak, így kicsit elkülönülve dolgoznak, étkeznek, alszanak. Ettől függetlenül szabadidejükben vegyülnek egymással, mikor pedig nem a konkrét feladataikat végzik, egy összetartó társaság képét festi elénk az írónő.

A misztikus, varázsolni tudó grisák elit osztálya, a Második Hadsereg. Ők sokkal megközelíthetetlenebbek, az Első Hadseregtől elzárkózva táboroznak le. Kezdetben azt látjuk belőlük, milyen fényűző életet élnek már a táborban is, de a történet előrehaladtával már érezhető, hogy annyira nem is mesés kivételezettnek lenni. Mint ahogy általában, a privilegizált rétegek pökhendiek és lekezelőek a rangban alattuk lévőkkel. Természetesen ez alól csak Alina lesz kivétel, ami azért egy kicsit sablonosra sikerült eleme a történetnek.

A megmentő

Már az elejétől kezdve körül lengi a történetet egyfajta izgatott feszültség, ami először akkor teljesedik ki, mikor elindulnak az Árnyzónába. Már az útra kelés előtt tudjuk, hogy ez a sivár, lakatlan pusztaság, ahol az éjszaka uralkodik, a szörnyek (volkrák) lakhelyéül szolgál. Így számítani is lehet rá, hogy ott bizony komoly vérengzés fog történni. Mikor már nem csak a társai, de Mal és a saját élete is veszélybe kerül, akkor mutatkozik meg, mire is képes Alina. Ezután az ország leghatalmasabb grisája, az Éjúr elé viszik, aki megerősíti azt a sejtést, hogy a lány lesz az országuk megmentője, aki örökre el tudja űzni az Árnyzónát. Ezzel pedig kezdetét veszi az igazi kaland.

Kell a szerelem, de nem az a legfontosabb

Az ifjúsági regények alapvető eleme, hogy legyen benne legalább egy szerelmi bonyodalom. Ez alól az Árnyék és Csont sem kivétel. Már az elejétől tudjuk, hogy Alina nem közömbös Mal iránt. Részben ezért is reagált úgy a volkrák támadásakor. Amikor pedig elkerül az Éjúrhoz, egy újfajta kapcsolat jelenik meg. A leghatalmasabb grisa, akitől mindenki tart, olyan szálat alakít ki a lánnyal, hogy sose lehet tudni, mit is gondol valójában. Tele van kétértelmű megjegyzésekkel, ami folyamatos figyelmet igényel az olvasóktól, fenntartja a feszültséget, hogy akkor most mit is akar a lánytól valójában.

Bár az elején úgy tűnik, elválnak útjaik, Mal mégsem veszett el örökre, és újra felbukkan a lány életében. Rengeteg változáson ment keresztül, így a könyv elejéhez képest nagyon más karaktert kaptunk vissza. Többek között emiatt is inkább az mutatkozott meg, hogy milyen lelki folyamatok vannak Alinában, minthogy a szerelmen gyötrődjön. Ezzel pedig egy remek egyensúlyt teremtett meg fantasy és romantika között, ami miatt bátran olvashatja bárki – lányok, fiúk, nők vagy éppen férfiak. Természetesen ettől még vannak érzelmesebb részek, árulásokkal teli jelenetek, de közel sem akkora számban, hogy az már zavaró legyen.

Spoileres fülszöveg

A könyvek fülszövegei azért vannak, hogy felkeltség az olvasók érdeklődését. Ezt a legjobban a körítéssel és néhány információmorzsa elcsöpögtetésével lehet a legjobban elérni. Sajnos ebben az esetben ez nem sikerült teljesen jól. Egész konkrétan előre vetíti, mi lesz a cselekmény, mire kell figyelni.

De hogy legyen jó is a könyv szerkesztésében: az elején található térkép és grisák ismertetője nagyon sokat segít olvasás közben. Nem kell minden képességet és elnevezést fejben tartani, csak vissza kell lapozni az elejére, és máris egyből tiszta, hogy akkor ő most melyik erő tulajdonosa. Emellett pedig nincs függővég, vagyis ha hirtelen nincs kéznél a következő kötet sem kell lerágni a körmeinket, hogy úristen, mi lesz velük.

A végére pedig elhoztam nektek a könyvből készült sorozat trailerét: