Animáció, Disney+

A selejtezés vége – Star Wars: The Bad Batch záró évad kritika

Valamiért kialakult a világban egy olyan nézet, hogy minden, ami rajzolt per animált az csak is gyerekeknek készült tartalom lehet. Ugyan az utóbbi időkben ez a nézet valamelyest némileg árnyalódott, azonban még mindig vannak olyanok, akik hogyha meglátják, hogy valami animációs tartalom akkor attól instant távol maradnak. De még akkor is hogyha az az adott alkotás éppenséggel egy általuk kedvelt franchise-hoz tartozik. Éppen ezért hiába vannak sokan, akik szeretik a Star Wars-t, az olyan animációs sorozatoktól, mint a Klónok háborúja, vagy a Lázadók, vagy a Tales of the Jedi távol tartják magukat. Aztán meg persze panaszkodnak, hogy az ezekre épülő élőszereplős sorozatokat meg nem értik, lásd Ahsoka sorozat. Hasonló a helyzet a The Bad Batch-csel is, aminek továbbra sem vagyok hajlandó kimondani a magyar nevét, ami bár kétségkívül a Lucasfilm egyik csúcsterméke és feltehetően épül fog még rá egy-két sorozat vagy film, mégis sokan kihagyják, mondván hogy ez animációs, akkor ez biztos valami gyerekeknek gyártott vacak. Pedig a The Bad Batch se nem vacak és rohadtul nem gyerekeknek gyártott tartalom.

Mivel ez a széria befejező évada és a korábbi évadokról már készültek cikkek, első évad , második évad, így az abban foglaltakra most nem szeretnék kitérni. Illetve kerülendő az esetleges spoilereket igyekszem majd azért úgy megírni ezt a cikket, hogy akik még valamiért nem látták ezt az évadot per sorozatot, azoknak se befolyásolja ez az cikk az esetleges élményt. Noha őszintén szólva baromira nem egyszerű erről az évadról spoilermentesen beszélni. Mert bár persze nagyjából azért lehet tudni, hogy mi fog majd történni, azért a sorozat tartogat még egy pár meglepetést.

Minden esetre a The Bad Batch története röviden összefoglalva abból áll, hogy egy különleges klónokból különítmény, ez a bizonyos Bad Batch, akik a klónok között is kívülállónak számítanak, mivel ők úgymond selejtes klónok, akiknek mind valamilyen hasznosítható képességük van. Pl megnövelt erő vagy jobb célzóképesség. Egyszer azonban melléjük kerül egy bizonyos klón gyerek, Omega, aki szintén valamilyen különleges képességgel bír. Bár ugyan a sorozat ezt így konkrétan nem mondja ki, de elég erőteljes utalások vannak rá, hogy Omega kvázi erőérzékeny. Emiatt az adottsága miatt természetesen a Birodalom is megakarja őt szerezni egy titkos kísérlethez, ami feltehetően összefüggésben van a Skywalker korában látott Palpatine visszatér a halálból szállal.

Természetesen az osztag létszáma a történet során olykor változik, hol felfelé. Hol pedig inkább lefelé. Valamint több olyan rész is van, ami részben vagy teljesen nem is magára a Bad Batch-re fókuszál, hanem valamilyen másik szereplőre vagy eseményre, ami valamilyen módon kihatással van az osztagra. Sőt, vannak bizonyos visszatérő helyszínek és más Star Wars-os tartalmakból vendégszereplő karakterek, amelyek olykor bizony meglepő fordulatokat hoznak. Vagy éppenséggel egy olyan részét mutatják be a messzi messzi galaxisnak, amiket a Közönség így ebben a formában még nem feltétlenül látott.

Viszont, ami talán a legfontosabb és ezt mindenképpen muszáj külön kiemelni, miszerint hiába egy animációs sorozat, vagyis kvázi egy mese a széria teljes egésze és különösen bizonyos részei rohadtul nem egy gyerekek számára készült tartalom. Sokszor ugyanis olyan dolgokba mennek bele a készítők és olyan módon mutatják be azokat, hogy egyfelől azok rendkívül nyomasztóak. Másfelől pedig azért felnőtt fejjel is elég komoly témák és olyan kegyetlen módon vannak bemutatva, amiknek azért elég könnyen a hatása alá lehet kerülni. Például a gyerekeken végzett birodalmi kísérletek.

Bevallom nekem valahol egy komolyabb elvárásom volt a harmadik évad és ezáltal az egész sorozat felé. Még pedig az, hogy lehetőleg baromira fájjon. Tudom ez talán kissé perverznek hangzik, de őszintén reméltem, hogy a Disney mer majd bátor lenni és egy valamivel sötétebb befejezést adni ennek a sorozatnak. Még ha összességében véve a végkifejlet pozitív is lesz. Ugyanakkor szerintem nem árulók el nagy titkot azzal, hogy érezhetően a Disney-nél terveznek még ezzel a kvázi Klónok háborúja verzummal így ebben az animációs formában is továbbfoglalkozni. Bár hogy minek és leginkább miként az még egy nagy kérdés.

VÉGSZÓ

Aki eddig nem tette az mindenképpen nézze meg ezt a sorozatot. Már fent az összes része Disneyplus-on. Szóval még csak várakozni sem kell már az egyes részekre.